Viiniköynnös
…voi olla myös jotain aivan muuta kuin Zilga!
Viiniköynnöksemme ovat pääosin itäisessä Euroopassa jalostettuja ja ne ovat kaikki erityisen aikaisin valmistuvina sopivia myös meillä avomaalla tai esimerkiksi lämpimällä seinustalla kasvatettaviksi. Kaikki ne ovat erittäin suuria terttuja ja marjoja tekeviä, ja rypäleet ovat makeina ja näyttävinä ennen muuta herkutteluhedelmiksi sopivia. Laadultaan ne voivatkin parhaimmillaan päihittää parhaat kaupan hedelmätiskin viinirypäleet.
Viiniköynnösten jalostustyössä tavoitellaan samanaikaisesti lukuisia eri ominaisuuksia, mutta huippulaatua ja täydellistä talvenkestävyyttä ei ole vielä onnistuttu yhdistämään. Viiniköynnöksille ilmoitetut minimilämpötilat referoivat tavallisesti täysin tuleentuneen köynnäksen kestävyyttä, mikä meillä ei toteudu joka syksy. Nämä nimenomaan erinomaisen laatunsa takia valitut köynnökset onkin menestymisen ja sadon varmistamiseksi suositeltavaa suojata talveksi. Maahan taivuttamisen ja kevyen peittämisen vaiva on suhteellisen vähäinen ja tällöin telvenkestävyys ei ole ongelma. Se on mielestämme hyvin perusteltua, sillä sen ansiosta on mahdollista kasvattaa aivan omaa luokkaansa olevia rypäleitä – jotain aivan muuta kuin meillä yleiset, suojaamattakin pärjäävät lajikkeet!
Kaikkien köynnöstemme hedelmät ovat maultaan tasapainoisen makuisia ja yleisesti voidaan todeta niiden oleva makeita, sopivan hapokkaita ja erittäin maukkaita. Vaikka ne ovat siemenellisiä, niin yleensä siemeniä on suhteellisen vähän eivätkä ne ole kovin suuria suhteessa itse hedelmän kokoon. Köynnöksistä on ilmoitettu niiden suhteellinen kypsymisaika päivinä silmujen puhkeamisesta sadonkorjuuseen (esim 90 d Ukrainassa vastaa kokemuksen mukaan meillä elo- syyskuun vaihdetta), hyvin kehittyneen tertun ja marjan maksimipaino ja kuvaukset sekä pakkasenkesto (täysin tuleentuneena, joka siis meillä toteutuu epävarmasti ja on siten suuntaa- antava). KUVAUSTEN JÄLKEEN LÖYDÄTTE LYHYESTI OHJEITA VIININ KASVATUKSESTA.